"ŠPRTEC" - doma vytvořený stolní fotbal bez stolu

Mám ráda jednoduché hry. Před pár dny jsem viděla manžela a syna hrát na zemi hru s malými dřevěnými kolečky. Chvíli se dívala a říkala si, jak je jednoduché si vzít cokoli do ruky a jednoduše si hrát. Ono to není asi nic nového, ale za připomínku stojí. Když prší, hodí se každá hra. 🙂  

Po pár dnech hrál tuhle hru synek Dany s bratrancem Tomášem a krátkou ukázku jsem pro vás natočila.

Kuk na video ...

 

Tady máme pravidla hry.

 

V podstatě jde o doma vytvořený stolní fotbal bez stolu s malou úpravou.

1) Hrají minimálně 2 hráči. Každý z nich si označí branku dvěma dřívky, kolíky.

2) Je potřeba minimálně 5 koleček (podle počtu hráčů). Jedno kolečko znázorňuje míč, dvě rozhodčí a ostatní hráče. Kluci si na kolečka míč, rozhodčí i hráče označili. Lze označit i jinak, třeba odlišit barvami.

3) Cílem hry je dát co nejvíce gólů do soupeřovy branky.

4) Každý hráč vlastní jednoho svého hráče z dřevěného kolečka.

5) Na začátku si hráči rozhodnou kdo začne (např. si střihnou). Míč se dá doprostřed hřiště. Hráči a rozhodčí kolem nich. Který z hráčů prohraje, ten se svým hráčem uhne. Hrající hráč nesmí dát v úvodním tahu branku.

6) Hráč cvrnkne prsty do svého dřevěného hráče a snaží se trefit kolečko znázorňující míč do soupeřovy branky.

7) Hráči se po dotyku svého hráče střídají.

8) Nesmí se: házet s kolečkem, posouvat dřevěného hráče tahem, cvrnknout svého hráče do soupeřova hráče – jinak vznikne faul a soupeř, který dostal do svého hráče ránu, hraje dvakrát. Pokud se hráč nejprve trefí do míče a poté i do soupeřova hráče, nic se neděje. Hra pokračuje běžným způsobem. Jestliže má hráč výhodu dvojího tahu a během těchto dvou tahů trefí jednou soupeře, soupeř má výhodu tří tahů. Pokud jej trefí dvakrát, soupeř má výhodu a hraje šestkrát.

9) 2 rozhodčí stráží správnost hry. Žádnou funkci neplní, jen stojí na místě. Pokud hráči překáží ve střele, může hráč rozhodčího posunout. Lze hrát i jednodušší variantu, při které rozhodčí nemusí být a neuznávají se fauly.

10) Jestliže hráč pošle míč do své branky (dá vlastňáka), bod se připisuje soupeři.

11) Vítězí hráč, který dá nejvíce gólů.

Může hrát také více hráčů najednou.

Podle počtu hráčů se vytvoří počet branek, tak, aby stály v kole. Pak se hraje obdobným způsobem. Postupně každý hráč jednou. Hráč může dát branku kterémukoli z hráčů.

Tak co? Vyzkoušíte?

 


Mé jméno je Mgr. Petra Janotová. Ráda dětem chystám hry a zajímavé úkoly. Baví mě dělat dětem radost a přitom je něčemu dobrému naučit. Proč si nechávat své výtvory jen pro sebe a pro děti v mém okolí? Rozhodla jsem se sepisovat návody her také pro vás. Pokud budete potřebovat ke hře radu, napište mi na petra@abydetimelyradost.cz Ráda vám poradím. Vždyť mě to baví.

Budu vděčná za vaše reakce, připomínky a sdělení, co jste při realizaci hry prožili. Ráda se inspiruji a vylepším tak další chystané publikace.

Doposud sepsané hry: Co podniknout s dětmi? Kramlíkové (Kolíčkové) odpoledne, Krátká procházka s tajemstvím, Kdo hledá, najde! Aneb uvaříme pudink, Hra pro Sabinku, Chci si dát v klidu kávu! Děti, běžte si hrát!, Vánoční dárek, Princezny a rytíři, NĚCO JAKO BINGO - 1. sada k vytisknutí (čísla), NĚCO JAKO BINGO - 2. sada k vytisknutí (obrázky, čísla), Správný kód , NĚCO JAKO BINGO - 3. sada k vytisknutí ( pro náročné) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *